شبکه بهداشت و درمان شهرستان لامرد
روغن های مناسب جهت پخت و پز
در مصرف چربیها و روغنها، باید نهایت احتیاط رو داشته باشیم. علت بیماریهای قلبی و عروقی و بعضی از سرطانها، خوردن بیش از اندازه روغنها و چربیهاست. اگر به اندازه کافی از روغنهای سالم استفاده کنیم، میتوانیم بدون این که سلامتی بدن را به خطر بندازیم، از فواید چربیها هم استفاده کنیم
طبق توصیه سازمان جهانی بهداشت، روغن و چربی باید ۱۵ تا ۳۰ درصد از نیاز انرژی روزانه هر فرد رو تامین کند. اما توجه داشته باشید، بعضی از غذاها هم به خودی خود چربی دارند. پس باید درمصرف روغن با احتیاط عمل کنید. بنابراین نمیتوان به قطع چربیها را از رژیم غذایی کامل حذف کرد. در این مقاله توضیحاتی در خصوص دو نوع از روغن های سالم ارائه میگردد.
روغن زیتون
روغن زیتون را از میوه درخت زیتون استخراج میکنند. روغن زیتون را با فشردن میوه زیتون به دست میآورند. روغن زیتون دارای مقدار زیادی چربی اشباع نشده میباشد.
روغن زیتون بکر: به روغن زیتونی گفته میشود که تنها توسط فرآیندهای فیزیکی استخراج شده و هیچ نوع فرآیند شیمیایی بر روی آن صورت نگرفته است
روغن زیتون تصفیه شده: این روغن با استفاده از فرآیندهای شیمیایی تصفیه شده و مقدار اسید چرب آزاد آن کاهش یافته است. این روغن در مقایسه با روغن زیتون بکر از ارزش تجاری کمتری برخوردار می باشد.
روغن زیتون خالص : مخلوطی از روغن زیتون تصفیه شده و روغن زیتون بکر می باشد.
آثار روغن زیتون بر تندرستی: تحقیقات نشان داده که مصرف روزانه دو قاشق غذا خوری (۲۳ گرم) روغن زیتون، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش میدهد که این امر، به دلیل وجود چربیهای اشباع نشده در این روغن است. بنابراین برای جلوگیری از ابتلا به این بیماریها، بهتر است که به جای چربیهای اشباع شده از روغن زیتون استفاده شود تا میزان مصرف کالری روزانه از حد لازم بیشتر نباشد.
روغن زیتون به علت دارابودن چربیهای غیر اشباع MUFA باعث اتساع سرخرگها شده و از این طریق سبب کاهش بیماریهای قلبی عروقی و ابتلا به فشار خون بالا میشود . قطعاً به همین دلیل یکی از بهترین گزینهها برای پخت و پز به شمار میرود و یکی از سالمترین روغنهاست .
روغن زیتون به دلیل دارا بودن دو آنتی اکسیدان مهم به نامهای پلیفنولها و فلاونوئیدها یکی از بهترین ترکیبها برای کاهش استرسهای اکسیداتیو و جلوگیری از سرطانها خصوصا پیشگیری از سرطان سینه است .
همچنین این روغن به دلیل عملکرد محافظتی که برای معده ایجاد میکند، این ارگان را از زخم و التهاب محافظت میکند و سبب افزایش ترشح صفرا و هورمونهای لوزالمعده میشود، در نتیجه از تشکیل سنگهای صفراوی و یبوست و مشکلات رودهای هم جلوگیری میکند
روغن کانولا یا کلزا
نوعی روغن گیاهی با خواص درمانی فراوان میباشد. این روغن از دانههای گیاه کانولا که گونهای اصلاح شده از کلزا با اسید اروسیک پایین است، گرفته میشود. کانولا به دلیل طعم خنثی و چربیهای غیراشباع و امگا 3 در آشپزی و پخت و پز جایگاه ویژهای یافته است.یکی از مزایای روغن کانولا نسبت امگا6 به امگا 3 کمتر از 3 است که میزان کمتر اسید چرب اگا6 نسبت به امگا3 به کاهش خطر ابتلاء به بسیاری از بیماریهای قلبی عروقی، سرطان، بیماریهای التهابی و خود ایمنی کمک میکند. روغن کانولا حاوی میزان بالای فیتو استرولهای طبیعی است که به سلامت بدن کمک می نمایند. به طور کلی میتوان گفت این روغن برای پخت و پز و همچنین تهیه انواع سالاد و سسها مناسب می باشد. مزایای درمانی بسیار زیاد روغن کانولا، آن را به یک گزینه مناسب مصرف توسط افرادی که به سلامت خود بسیار اهمیت میدهند، تبدیل کرده است
حسین صفری
کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی شبکه بهداشت و درمان لامرد
نظر دهید